Blog

Ipari szennyvíz - szemét vagy hulladék?

Ipari szennyvíz. Hulladék vagy szemét?

Érdekes a kérdés és egy kis magyarázatra szorul. Hulladéknak tekinthetjük ugyanis a hulladéktörvény szerint mindazokat a - valamilyen tevékenységből keletkezett és megmaradt - anyagokat, melyektől a tulajdonosa meg kíván válni. Sem felhasználni, sem értékesíteni nem akarja, ugyanakkor még rendelkezik értékkel. Tehát a tulajdonos dönti el, hogy azt minek tekinti. Természetesen a veszélyes hulladék különleges kezelést igényel.

Ezzel szemben a szemét fogalmát úgy tudnánk meghatározni, hogy mindaz az értéktelen hulladék, amit már nem lehet felhasználni, újrahasznosítani, így megsemmisítésre vár.

Az alábbi cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy az ipari használtvíz vajon a hulladék vagy a szemét kategóriájába esik. Az ipari használt vizet sokan szennyvíznek tekintik. Első körben nézzük meg azt, hogy mi is a szennyvíz, és milyen fajtái vannak!

Mi a szennyvíz?

A szennyvíz minden olyan víz, ami valamilyen módon felhasználásra került, és ezáltal valamilyen más anyaggal keveredett vagy minőségében romlott. Ez a szennyezés lehet oldott, külön fázist alkotó, szerves és szervetlen. A szennyvíz lehet lakossági vagy ipari környezetből származó.

A lakossági szennyvíz két fajtája
 • Szürkevíz
 • A háztartásokban (mosásban, mosogatásban) felhasznált víz, mely tisztítás nélkül még más célokra hasznosítható. Ilyen cél például takarítás, WC öblítés vagy öntözés. Fontos megemlíteni, hogy ez a szürkevíz emberi ürüléket nem tartalmaz.
 • Feketevíz
 • A feketevíz a háztartási fürdőszobákban, WC-ben keletkezett szennyezett víz, melyben fekália, valamint egészségre és a környezetre veszélyes mikroorganizmusok lehetnek.
Az ipari szennyvíz

Az ipari vállalatok tevékenysége során keletkezett hulladék anyagok lehetnek környezetre veszélyes vagy ártalmas anyagok. A termelési folyamatokból visszamaradt anyagok jelentős része víz, melynek kezeléséről gondoskodni kell a hatályos jogszabályok alapján.

A speciális szennyvizek tisztítására számos eljárás létezik, melyet a szennyvíz jellegétől függően alkalmaznak. Ilyenek például:

 • extrakció
 • oxidáció
 • adszorpció
 • bepárlás
 • kristályosítás
 • a szennyező anyagok kicsapása

A cikk elején felvetett hulladék fogalmával összevetve a használt ipari víz is valamilyen ipari folyamatból keletkezett, esetleg szennyezett, megváltoztatott víz. Itt azonban sokan egyből arra gondolnak, hogy a szennyezés miatt szemétnek is tekinthetjük. Tehát olyan anyagnak, amit már nem lehet felhasználni másra, így elszállításra, megsemmisítésre való. Ezzel szemben, azonban érdemes az ipari használt vizet sokkal inkább olyan hulladéknak tekinteni, amit a későbbiekben még újra fel lehet használni.

Az ipari szennyvíz újra felhasználása ideális megoldás. 3 ok mellette:
 1. Óvjuk vele a környezetet.
 2. Költségcsökkentő megoldás a vállalat számára
 3. Jövőtudatos választás

Lépjünk közösen a korszerű megoldások felé. Gondoljon az ipari folyamatokból származó vízre úgy, mint potenciális újra hasznosítható vízforrásra!

Amennyiben ehhez együttműködő partnert keres, a Total-kerre biztosan számíthat!

2022.09.29.