Blog

Az ipari víz minőségi követelményei

Ipari területen a gyártási technológiák tervezésénél érdemes figyelembe venni az ipari szennyvizek újra felhasználásának lehetőségét. Vannak olyan iparágak, ahol elegendő az ipari szennyvíz szűréssel vagy vegyszerrel történő utókezelése, mely után a víz csatornára bocsátható. Ebben az esetben a víz kezelése megoldódik ugyan, de az újrahasznosítás elmarad.

Ideális megoldás lehet az ipari használtvíz újra felhasználása. Hiszen ezzel egyrészt óvjuk a környezetet, mindemellett az adminisztrációs költségeket is csökkentjük vele. Ráadásul az így kapott megtisztított víz újra hasznosíthatóvá válik, ami újabb kedvező szempont a vállalat számára. Erről bővebben korábbi blogcikkünkben olvashat.»»

Az ipari víz minőségi követelménye függ:
 • az adott ipari tevékenységétől, az egyes ágazatokban eltérőek lehetnek az elvárások
 • az ipari víz felhasználásának céljától

Amikor a körforgásos gazdaság figyelembevételével történik a gyártástechnológia tervezés, ott célszerű arra is ügyelni, hogy milyen utókezelési technológiák léteznek az elhasznált vízbázisú technológiai folyadék, azaz az ipari szennyvíz újra hasznosítására.

Az ipari vízminőség

Az ipari víz minőségi követelményei a különböző iparágakban eltérőek lehetnek. Ennek ellenére vannak alapfeltételek, amelyeket érdemes szem előtt tartani:

 • Egészségügyi és biztonsági követelmények
  Az ipari víz nem lehet ártalmas az egészségre, a felhasználókra és a környezetre sem.
 • Fizikai és kémiai tulajdonságok, előírások
  Az ipari víznek meg kell felelnie bizonyos fizikai és kémiai tulajdonságoknak. Ilyen lehet a hőmérséklet, a pH-érték, a szilárd anyagok és oldott anyagok koncentrációja, a biológiai oxigénigény (BOD), a vegyi oxigénigény (COD).
 • Biológiai tulajdonságok
  Az ipari víz nem lehet ártalmas az egészségre, a felhasználókra és a környezetre sem.
 • Szennyező anyagok koncentrációja
  Az ipari víznek meg kell felelnie az adott szektorra, tevékenységre jellemző szabályozásnak a szennyező anyagok koncentrációját illetően.
 • Ökológiai követelmények
  Az ipari vízhasználat erősen befolyásolhatja a környezetet. Ezért az ökológiai előírások kiterjednek az állatokra, növényekre, ökoszisztémákra és más élőlényekre.

Az ipari folyamatok során használt víz sokféle szennyezőanyagot tartalmazhat, az egyszerű szervetlen ionoktól a bonyolult szerves molekulákig. Ide tartoznak a gyógyszerek, festékek és színezékek, petrolkémiai anyagok, mosószerek, műanyagok, olajok, mosó- és tisztítószerek, oldószerek és hozzáadott értékű termékek. Ahhoz, hogy a víz újra felhasználható lehessen, a keletkezett szennyvizet meg kell tisztítani az összes zsírtól, olajtól, színezéktől és egyéb vegyszerektől, amelyeket a gyártás több lépése során felhasználnak.

Az ipari víz újra hasznosításának egyik előnye, hogy a használt vízből vegyszermentes lágyvíz nyerhető belőle, mely saját vízforrásként alkalmazható tovább a vállalat számára. Érdemes ezt a jövőtudatos utat választani.

"A víz nem egy erő, amely ellen kell dolgozni, hanem egy élettel teli partner, akivel együtt kell élni." - David R. Montgomery, geológus