Blog

Okos vízhasználat, avagy hogyan óvjuk környezetünket

Mindenkinek szüksége van rá, de ezt csak akkor ismerjük fel, ha már elfogyott. Színtelen, szagtalan, ízetlen folyadék, mégis az egyik legnagyobb érték a világon. Mi az?

Nem nehéz kitalálni, hogy az örök kincsünkről, a vízről van szó. Érdekes, hogy az ember ételfogyasztás nélkül akár hetekig is kibírja, víz nélkül pedig csak legfeljebb három-négy napig. Annak ellenére, hogy milyen létfontosságú erőforrásról van szó, mégis keveset foglalkozunk a víz hosszú távon való fenntarthatóságával. Pedig sokszor egy kis tudatossággal és a magunk területén való apró változtatásokkal nagy eredmény érhető el, legyen szó akár az otthonunkról akár az üzleti életről.

Ön tudta, hogy ...?

A felnőtt ember testének kb. 65-72%-a víz

A Föld felületének 71%-át víz borítja, ennek kb. 2,5%-a édesvíz, a többi sós víz.

A föld népességének harmada, 2,2 milliárd ember nem jut megfelelő tiszta ivóvízhez

1 milliárd ember nem rendelkezik otthonában fürdőszobával vagy mellékhelyiséggel

Átlagos vízfogyasztás a mindennapokban:
Fürdés 75-95 liter
Zuhanyozás 20-40 liter
WC öblítés 11-26 liter
Mosogatás 40 liter
Mosógép használat 120 liter
Vízfogyasztás az ipari területen

A gyárakból kibocsátott szennyeződések, az ipari gépek, munkagépek vagy éppen a növényvédő szerek használata mind mind csökkenti az ivóvíztartalékot. Fontos szempont ezért, hogy milyen vegyszereket használunk, és nem utolsó sorban az is, hogyan szabadulunk meg ezektől a vegyszerektől, vagy az általuk szennyezett víztől.

Hogyan óvhatjuk meg vizeinket?

1. Egy kevesebb víz felhasználás

Tudatos magatartással nagyon sok vizet meg tudnak megspórolni a háztartások. Gondoljunk csak a fogmosás közben feleslegesen elfolyt több tíz liter vízre, vagy a csöpögő csap miatt elpazarolt akár 40-120 liternyi vízmennyiségre. Míg egy átlagos napon egy magyarországi lakos 130 liter vizet használ el, egyes afrikai országokban nők és gyerekek 6 km-t gyalogolnak naponta, hogy 20 liter tiszta ivóvízhez jussanak.

A szokások megváltoztatására azonban nem csak lakossági területen, hanem az ipari tevekénységek során az üzleti életben is nagy szükség van. Nem is kell olyan messzire menni, ugyanis megdöbbentő mennyiségű víz kerül felhasználásra a ruhaiparban vagy az élelmiszeriparban is. Egyes becslések szerint a fejlett ipari országok nagyvállalatai 2-3-szor annyi vizet használnak fel, mint amennyit a természet vízkörforgása biztosít.

2. A víz újrahasznosítása

A tudatos vízfelhasználás és a takarékosság mellett fontos kiemelni a víz újrahasznosítás technológiáját is, ami korszerű, hatékony és intelligens megoldást jelent a vízfogyasztás csökkentésére és a vízkészleteink megóvására. Ebben az esetben a víz újrahasznosítás során a keletkezett ipari víz megfelelő tisztítás után visszakerülhet a víz felhasználásának körforgásába.

Egyes szektorokban a nagymértékű vízhasználat nem direkt a gyártási folyamat alatt történik, hanem például a gépek, munkagépek tisztítása vagy az alkatrészek elmosogatása során. Bizonyos iparágak tisztasági követelményei okozhatnak megnövekedett vízhasználatot. Ilyen szektorok lehetnek a bőripar, autóipar, kohászat vagy a gépgyártás is.

Érdemes az iparban is tudatos vízhfelhasználóvá válni, hiszen a termelés során keletkezett szennyezett víz újrahasznosításával jelentős vízlábnyom csökkentés érhető el.

Felhasznált forrás: vizmuvek.hu, unicef.hu

2021.09.13.